vrijdag 18 mei 2012

De vierde zuil van Islam: Het vasten in de (maand) Ramadan

 De betekenis van het vasten

  • Taalkundig: het zich onthouden.
  • Islamitisch: het onthouden van eten, drinken en geslachtsgemeenschap omwille van Allah vanaf de vroege ochtend (Al-Fajr) tot en met de zonsondergang (Al-Maghrib).

Enkele verzen over Ramadan  


Allah (de Verhevene) heeft het vasten van deze maand de vierde zuil van de Islam gemaakt. Allah (de Verhevene) heeft de Koran in deze maand nedergezonden. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt namelijk:

 شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ 

“De maand ramadan is het waarin de Koran is neergezonden, als Leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de Leiding en de Furqaan. Wie van jullie aanwezig is in de maand, laat die dan vasten.” (Al-Baqarah:185)


En Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt ook:


 إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِالْقَدْرِ 


“Waarlijk, Wij hebben hem (de Koran) in de Nacht van de Qadr nedergezonden.” (Al-Qadar:1)




En zoals vermeld staat in een overlevering die door ibnu Umar (moge Allah met hen beiden behaagd zijn) verhaald is, dat de Boodschapper van Allah (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) gezegd heeft: “De Islam is gebouwd op vijf, namelijk; het getuigen dat er geen god is behalve Allah, en dat Mohammed de Boodschapper van Allah is en het verrichten van het gebed en het geven van de zakaah en het vasten van (de maand) ramadan en al-Hadj verrichten naar het (Heilige) Huis.” [Sahieh Al-Bukhaarie en Muslim]

De voorwaarden van de verplichting

Het vasten van de maand ramadan is ons verplicht gesteld in de Koran en de Sunnah. Voor de verplichting van het vasten voor de moslim gelden de volgende voorwaarden:
  • Al-Islaam (de Islam): Het vasten is niet verplicht voor de ongelovige. Het wordt pas verplicht als hij of zij zich tot de Islam bekeerd.
  • Al-aql (het verstand): Het vasten is niet verplicht voor de krankzinnige. Het wordt pas verplicht als hij weer terug is bij zijn verstand.
  • Al-Buloegh (geslachtsrijpheid): Het is niet verplicht voor een klein kind totdat het geslachtsrijp wordt. Echter, een kind kan wel bevolen worden om te vasten, indien het kind dat aankan, zodat het kind eraan went.
  • Al-Qudrah (ertoe in staat zijn): Het is niet verplicht voor degene die daartoe niet in staat is vanwege zijn (oude) leeftijd of een ziekte waar er geen hoop meer voor is dat het geneest.
De Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: De pen is opgeheven voor drie (personen), voor de slapende totdat hij wakker wordt, en voor het kind totdat het een zaadlozing krijgt en de geestelijk gestoorde totdat hij zijn verstand hervindt. [Sahieh Sunan Ibn Maadjah]


Onze plicht in deze maand


De moslim dient te beseffen dat ramadan een bijzondere en gezegende maand is. Het is een maand vol kansen en het is onze plicht om van deze gelegenheid gebruik te maken.
Rest ons nog het antwoord op de vraag hoe wij de tijd kunnen benutten ten aanzien van deze plicht.
  1. We moeten beseffen dat Allah (de Verhevene) ons beproeft met het goede en het slechte om zo de waarachtige van de leugenaar te onderscheiden.
  2. Om beloond te worden voor onze daden dienen we een zuivere intentie te hebben.
  3. We dienen de dagen niet slapend door te brengen.
  4. We dienen het reciteren van de Koran te vermeerderen, omdat dit de maand van de Koran is.
  5. Eenieder moet oprecht berouw tonen en spijt betuigen voor zijn zonden en misstappen.
  6. We dienen de nachten van de ramadan niet te verwaarlozen, maar deze door te brengen in het verrichten van het nachtgebed en smeekbedes.
  7. We dienen te waken over de bijzondere tijden waarin de smeekbedes verhoord worden.
  8. We dienen over het gezamenlijke gebed in de moskee te waken.
  9. Alle ledematen dienen te vasten door zich over te geven aan de geboden van Allah en de verboden te vermijden.
  10. We dienen ervoor te zorgen dat we onze ochtendmaaltijd nuttigen, omdat hier zegening in zit.
  11. We dienen veel liefdadigheid uit te geven, omdat de Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) heel vrijgevig en zachtaardig in de ramadan zou zijn.
  12. We mogen de taraawieh gebeden niet missen, omdat hier een grote beloning voor staat.
  13. Onze relatie met Allah (de Verhevene) en die met de mensen moet na deze maand verbeterd zijn. Dit bereiken we door Allah (de Verhevene) te gehoorzamen en afstand te nemen van alles wat Hij verboden heeft.
  14. We zoeken de juiste mensen op om onze tijd mee door te brengen en nodigen anderen uit naar het goede.
  15. We geven het goede voorbeeld aan anderen door te laten zien dat het vasten ons leven verbetert.

Waarom wij vasten

Achter de wetten van Allah die Hij ons voorgeschreven heeft, schuilt een wijsheid. Sommige wijsheden kunnen door het verstand achterhaald worden en andere weer niet. Hieronder volgen enkele van deze wijsheden die schuilen achter het vasten.
  • Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) licht ons in de Koran toe waarom het vasten ons is voorgeschreven. Hij zegt namelijk (interpretatie van de betekenis): “O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor hen vóór jullie, opdat jullie (Allah) zullen vrezen.” (Al-Baqarah:183). Uit dit vers blijkt dat het vasten een weg is die leidt naar godsvrucht. Deze godsvrucht is een middel voor de vastende om nader tot zijn Heer te komen. Terwijl hij honger heeft, wordt zijn hart gezuiverd. En terwijl hij dorst heeft, vullen de tranen – als gevolg van godsvrucht – zijn ogen.
  • Ook heeft de Profeet (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) gezegd: O verzameling van jongeren, al wie van jullie in staat is om te trouwen, laat hem trouwen, want dit (draagt bij aan het) neerslaan van de ogen en de kuisheid van het geslachtsdeel. En al wie niet in staat is (om te trouwen), hij dient te vasten, want dit is voor hem een bescherming. [Sahieh Al-Bukhaarie en Muslim]
  • Het vasten vernauwt de bloedvaten en hierdoor worden de influisteringen van shaytaan verminderd. De shaytaan stroomt namelijk door de bloedvaten van het lichaam van de mens.
  • Het vasten vermindert de lust en de wil om te zondigen.
  • Het vasten doet de vastende denken aan mensen die hongerig, behoeftig en arm zijn. Zodoende staat men stil bij de gunsten van Allah en zal men de armen een helpende hand toesteken.
  • Door middel van het vasten behaalt men een grote beloning. Allah zegt namelijk in een hadieth Qudsie: "Alle daden van de zoon van Aadam zijn voor hem, behalve het vasten. Deze is voor Mij en Ik geef er beloning voor." [Sahieh Al-Bukhaarie] Uit deze overlevering blijkt tevens dat het vasten iets is wat tussen de dienaar en zijn Heer is.
  • Het vasten brengt de moslims bij elkaar en draagt bij aan de eenheid van de moslims.
  • Door middel van het vasten leert men zichzelf te onderwerpen aan de wetten van Allah en wordt men getraind in het hebben van geduld.
  • Het vasten leidt tot vergeving van de zonden en uitwissing van de fouten.
  • Het vasten heeft ook lichamelijke voordelen. Velen verlaten na het vasten het drinken van alcohol en het roken. Verder rusten de spijsvertertingsorganen uit waardoor ze alleen maar krachtiger worden. Het bloed in het lichaam wordt tevens gezuiverd.